top of page

Liliane Logie, wiskunde


Ik ben een geboren Ieperlinge en na het Atheneum studeerde ik aan de Rijksnormaalschool van Brugge. Ik werd regentes wiskunde, fysica en biologie, dat was in 1962. Na enkele interims werd ik gevraagd om aan ons Atheneum Didier Corsellis te vervangen voor wiskunde. In september kon ik opnieuw aan de slag, dit keer om Ivan Winnock te vervangen tijdens zijn legerdienst, eveneens voor wiskunde. Het geluk lachte me toe, want juffrouw Top ging met pensioen en ik kon aan de slag, onder andere voor wiskunde, natuurwetenschappen en ook wat biologie in de Familiale. Aldus ben ik in Veurne beland en er definitief gebleven. In mijn verdere loopbaan gaf ik uitsluitend wiskunde.

Uitsluitend wiskunde? Jij hebt nochtans groene vingers, want lang na je pensionering kwam je nog jaarlijks de planten in de gangen herpotten en verzorgen!

De natuur heeft mij altijd geboeid en ik werd natuurgids. Zo werkte ik dan ook graag mee aan de GWP’s van collega Simonne Masschelein (GWP = Geïntegreerde WerkPeriodes). Nu nog kan ik genieten van onze tuin vol bloemen, bijen, vlinders en vogels. Mijn man en ik fietsen erg graag en regelmatig door onze mooie Westhoek.

Ik dacht dat ook Cultuur je niet vreemd is?

Schooltoneel vond ik ook belangrijk en samen met collega’s hielp ik, met mijn man Eddie Dobbelaere, mee met de kleren, de decors, enz., bijvoorbeeld voor “Erik” naar Bomans en “De koning van Katoren” (in 1988). Er waren ook “Bonte avonden”, met sketches en muziek. Mijn eigen kinderen speelden ook mee (Peter promotie ‘82, Gerrit ‘84, Carl ’87 en Cindy ’90). Nu mijn dochter Cindy (Dobbelaere) zelf in het Atheneum kleuterleidster is en mijn kleinkinderen Nina en Casper er school lopen, hebben mijn man en ik achter de schermen actief meegeholpen met de musicals van de basisschool (‘Oliver Twist’ en ‘Paniek in de snoepfabriek’). Ik hielp mee met de kostuums en mijn man met het decor. Ik vond het prettig met een heleboel leerlingen te hebben kunnen samenwerken.

Inderdaad, kunst is ook nog zoiets dat mij boeit. Mijn eerste schilderij maakte ik onder leiding van wijlen Hilaire Aarschot in het atelier in de Rodestraat (1966). Vele jaren en vier kinderen later, volgde ik les aan de Westhoek Academie in Koksijde. Eerst tekenen en aquarel, daarna mode en kostuumontwerpen, wat me bij mijn inbreng bij de schoolmusicals goed van pas kwam. Zozijn we nog steeds actief met de school verbonden en kan ik samenwerken met oud-leerlingen die ondertussen zelf ouder of grootouder zijn.

Soms pikken we nog een reisje mee. Na Frankrijk, zijn Italië en Spanje onze favoriete bestemmingen. Ook ben ik nog actief in “Dialectgenootschap Bachtn de Kuupe”, zo zie ik nog soms oud-leerlinge Roxane Vandenberghe van de UGent (promotie 1991). Ondertussen zijn onzejongens ook uitgevlogen. Carl en Gerrit wonen in de buurt van Deinze en werken bij Electrabel. Peter daarentegen, heeft als licentiaat biologie zijn weg gevonden in de medische sector en woont in Zottegem.

Je blijft een bezige bij, nog goed dat je tijd vond voor dit interview. Samen met je man, Eddie Dobelaere, kortstondig leraar aan onze school en eredirecteur van de Middenschool Ieper, ben je een van de trouwste aanwezigen op de activiteiten van de school en de oud- leerlingenbond, waarvoor dank.

Als ik merk wat een waaier aan activiteiten het Atheneum tegenwoordig aanbiedt, dan zie ik dat de leerlingen nog steeds veel mogelijkheden hebben om creatief te zijn en dat is heel belangrijk.

Tekst en foto: Dirck Defever


292 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page