top of page

Willfrieda Clement, “Juffrouw Frieda”


Ik ben geboren in Veurne, groeide er op en woon er nog altijd. Toen ik een jaar of drie was, werd ik ingeschreven aan de Rijksmiddelbareschool (RMS), waar mijn oma Lucie kort na de oorlog soep maakte voor de leerlingen die niet naar huis konden over de middag.

Na het Atheneum, ging ik in 1960 naar de Normaalschool in Brugge, waar ik na vier jaar mijn diploma als kleuterleidster behaalde. Op 1 september mocht ik beginnen lesgeven aan de Rijksbasisschool van Zedelgem. Het was een heel gedoe om daar op tijd te geraken met de trein, de bus en te voet. Gelukkig kwam er een plaats vrij in Veurne en werd ik door studieprefect Demoor aangesteld als kleuterleidster in de eerste kleuterklas. Sindsdien heb ik de school nooit meer verlaten tot ik in juni 1999 mijn TBS (n.v.d.r.: soort prepensioen) aanvroeg. Ik heb tot de laatste dag met hart en ziel lesgegeven, maar al die administratieve rompslomp werd mij te veel en ook het grote aantal kleuters in één klas was te zwaar.

Eén van mijn mooiste professionele herinneringen is de minimusical ‘De Juf is ziek”, waarin ik met mijn kleuters van de tweede klas ben opgetreden.

Voor jou geen zwart gat?

Toen ik net gestopt was met lesgeven, vroegen sommige ouders mij of ik ”het niet miste” en of ik mij niet verveelde? Nee hoor, het was genoeg geweest na vijftig jaar dezelfde school! Ik heb me in mijn leven nog nooit verveeld. Ik had intussen vier kleinkinderen met wie ik graag bezig was en leuke momenten kon beleven. Ook heb ik mij onmiddellijk ingeschreven in het volwassenenonderwijs van het Gemeenschapsonderwijs (Cervo ) om computerles te volgen. Ik wou mee zijn met mijn tijd en tot vorig jaar ben ik blijven cursussen volgen. Ieder jaar binden wij onze skilatten aan om te genieten van de sneeuw en de mooie natuur. We reizen ook nog een paar keer per jaar met onze caravan: naar Frankrijk, Italië, Noorwegen, Griekenland, Oostenrijk ... als we maar dicht bij de natuur zijn en kunnen fietsen. Maar er zijn nog andere hobby’s zoals aquagym, nordic walking en petanque. In de winter kruip ik dan achter mijn laptop om de vakantiefilms en foto’s te monteren en op DVD te branden. Ik luister ook graag naar klassieke muziek; naar de opera of het toneel gaan vind ik ook leuk. En lezen: liefst trillers.

Na Juf Frieda is er nu ook een Juf Sabinne op onze school!

Ik ben gehuwd met Jozef Verstraete en in 2014 vierden we ons gouden jubileum. Ik ben daar heel dankbaar voor, het is niet voor iedereen weggelegd! Onze kinderen hebben allebei op het Atheneum gezeten. Wim werkt bij INFRAX en Sabinne (promotie ‘83) trad in de sporen van haar moeder en werd onderwijzeres. Ze geeft les in het eerste leerjaar van de onze basisschool. Ook haar twee dochters, Liza en Luca Renders, hebben vanaf de kleuterschool tot het laatste jaar secundair op het “Atheneetje” gezeten. Liza is nu bezig met haar master taalkunde. Luca zit in het eerste jaar burgerlijk ingenieur aan de Universiteit van Gent.

Mijn wijze raad is: kleuterleidster worden is een roeping. Je moet héél graag kinderen zien en bergen geduld hebben, dan krijg je er héél veel voor in de plaats! Het doet me nog steeds deugd als er na al die jaren nog oud-leerlingen zijn die mij herkennen en me aanspreken. Ik moet soms wel vragen wie zij zijn, want die kleine kleuters van vroeger zijn nu volwassen vrouwen en mannen geworden.

Tekst en foto: Dirck Defever


243 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page