In het interview met Ronny Kyndt in De Schakel van juni 2017, legden we de klemtoon op zijn onderwijsloopbaan als “meester van het zesde” en directeur van onze basisschool. Hier gaan we nader in op de vele andere bezigheden van dit monument van ons Atheneum.
Gratis Ontbijt
Naast vijftien edities van de culturele veertiendaagse (zie De Schakel), organiseerde Ronny Kyndt ook drie keer een gratis ontbijt bij de start van een nieuw schooljaar, twee keer in aanwezigheid van onderwijsminister Luc van de Bossche en één keer met zijn confrater Frank Vandenbroucke. Kyndt was niet voor niets persattaché geweest van de onderwijsministers Ramaekers en Calewaert (1973-1980). Overigens, ging het niet zomaar om een ordinair ontbijt… Ronny Kyndt: “Het eerste ontbijt ging gepaard met een persconferentie waarop academici van de Antwerpse universiteit de resultaten bekend maakten van hun enquête over het ontbijtgedrag van de schoolgaande jeugd. De daaropvolgende dagen werd in diverse klassen van onze school ook dergelijke enquête gehouden. De resultaten werden overgemaakt aan de universiteit van Antwerpen en de pers. Het gratis ontbijt werd ook bijgewoond door enkele directeuren van het onderwijsministerie en door nagenoeg alle radio- en tv-nieuwsdiensten zoals de VRT, VTM, Q Music en zo verder. Anders zagen we die media meestal niet”.
Het gemeenteraadslid
Ronny is “een rooie” die twaalf jaar lang in de gemeenteraad van Oostende zetelde voor de SP. Ronnny Kyndt: “Ik werd twee keer rechtstreeks verkozen. De eerste keer, dat is de legislatuur 1989-1994, zaten we in de oppositie. In de daaropvolgende periode, zetelde ik o.l.v. Johan Vandelanotte in de meerderheid. Ik was er verantwoordelijk voor dossiers over onderwijs, sport, cultuur en jeugd. Tijdens die tweede legislatuur, onderging Oostende een echte facelift en werd er heel veel gerealiseerd inzake cultuur, openbare werken, urbanisatie, de haven, toerisme, sport, enzovoorts”.
De persman
Zowat samen met de zijn onderwijsloopbaan, ging Ronny Kyndt in de journalistiek. Enerzijds was hij regionaal werkzaam, zeg maar de Kust en bij uitbreiding de rest van de provincie West-Vlaanderen. Kyndt was echter ook regelmatig aanwezig in de nationale pers, zowel kranten en weekbladen als radio en televisie, bijvoorbeeld De Volksgazet, de RTBf, De Morgen en de VRT. Ook het persagentschap Belga wist hem wonen.
Drie drama’s
Ronny Kyndt: “Die redacties en nieuwsdiensten deden bijna dagelijks een beroep op mij voor allerlei opdrachten, zoals interviews en reportages. Vooraleer met een ploeg naar de Kust te trekken, overlegde onze oud-leerling en tv-journalist Ivan Ollevier met mij”. Zijn journalistiek palet vertoont een interesse die we elders niet zo vaak tegenkomen: de sport. Kyndt maakte reportages over de grote prijs op de renbaan van Oostende, maar leverde evengoed korte rechtstreekse verslagen van voetbalwedstrijden. Kyndt: “Ik denk nog altijd terug aan een drietal dramatische gebeurtenissen, te beginnen met de kapseizing van The Herald Of Free Enterprise voor de haven van Zeebrugge op 6 maart 1987. De BRT (nu VRT) vroeg me te helpen met de televisieploeg die reeds ter plekke was. Ik was met mijn vrouw een tentoonstelling aan het bezoeken en het duurde even voor ze me konden bereiken. Die nacht verdronken 193 volwassenen en kinderen, ik heb daar enorme drama’s gezien. Lijken werden uit zee gehaald en op het strand gelegd. Een tweede dramatische gebeurtenis, is de crash van een Jordaans vliegtuig op het vliegveld van Oostende. Mijn vrouw en ik zaten op het strand en zij zag het toestel neerkomen! Tien minuten later werd ik gebeld door de toenmalige BRT. Een derde menselijk drama, maar van een andere aard, is het failliet van de staatsrederij RMT. In 1997 speelden zo duizenden mensen hun job kwijt. Voor Oostende betekende dat ook een sociaal drama”.
De persclub
Hoewel ’s mans journalistieke productie sinds zijn pensioen in 2005 “heel, heel sterk is afgebouwd” en “sporadisch wat klein nieuws nu genoeg is”, zit Ronny Kyndt al ruim 25 jaar de Oostende Persclub voor. Elk jaar kent de Club de persprijs “Gouden Mathilde” toe aan een Oostendenaar die de faam van de stad uitdraagt. Onder de 41 bekroonden tot nu toe, komen heel wat namen voor die tot héél ver buiten de kust klinken als een klok, bijvoorbeeld animatiefilmer Raoul Servais, zanger Arno, zangeres en tv-fenomeen Wendy Van Wanten, cartoonist Herr Seele, schrijver Karel Jonckheere en Sylveer/ Sylvain Vanholme van The Wallace Collection die met “Daydream” een wereldhit scoorde (en nota bene ook nog bij ons in Veurne school liep!). Gedurende zo’n vijftien jaar organiseerde Persclub ook liefdadigheidspersgala’s. De opbrengst ging naar instellingen voor volwassenen en kinderen met een mentale, fysische of sociale handicap in de kustregio. Zo deed het MPI van het Gemeenschapsonderwijs in Koksijde zijn profijt met het optreden van Tom Jones. Andere grote namen zijn Ella Fitzgerald, Harry Belafonte, Gilbert Bécaud, Lionel Hampton en het Ballet van de XXste eeuw.
Twee bloemetjes
Gevraagd naar collega’s of andere personeelsleden van het Atheneum die hem in ’t bijonder zijn bijgebleven, aarzelt Kyndt even en deelt dan toch twee bloemetjes uit. Het eerste is voor Fernand Heughebaert, eveneens gewezen onderwijzer aan onze school. Kyndt: “We waren goeie maten, ook professioneel. Hij woonde alle vergaderingen bij en wist altijd alles. Je kon ook altijd een beroep op hem doen; zijn continuïteit bedroeg 100%, altijd kon hij overnemen. Een echte onderwijzer en een zeer correct en sociaal man”. Het tweede is voor Karine Pinson, bestuurslid van de Bond, ten tijde van Kyndt secretaresse van de basisschool. Kyndt: “Een schitterende secretaresse. Haar werk verzwaarde toen ik ook De Nieuwstad deed, maar ze was op de hoogte van het reilen en het zeilen in de school. Ik had ze kunnen meenemen naar een ministerieel Kabinet, daartoe was ze voldoende gewapend. Ze had mijn vertrouwen”.
Pensioen!
De term “pensioen” slaat in dit verhaal als een tang op een varken, maar toch: ook een Ronny Kyndt geniet van zijn pensioen. Nagenoeg vijf maanden per jaar verblijft hij met zijn echtgenote in Spanje om er te genieten van zon, zee, strand en cultuur. En Kyndt zou geen Oostendenaar zijn als hij er geen “cabine” op het strand had! Van het strand van Calpe naar het strand van Oostende, zeg maar. Ronny is overigens de fiere vader van Serge, lesgever aan de Europese School in Luxemburg Stad, en Kristel, onderwijzeres-opvoedster in het MPI van het Gemeenschapsonderwijs van Koksijde.