top of page

Getuigenis Saskia Ghysel

SCHAKEL 2020 MAART Saskia Ghysel, directeur De Tuimelaar

In De Schakel van juni 2020, verscheen een Getuigenis van oud-leerlinge Saskia Ghysel, directrice van de GO! Basisschool “De Tuimelaar” in De Panne. Hierna vind je informatie over de haar carrière en vele engagementen.

Loopbaan als leerkracht

“Ik was geen leerling van de basisschool Veurne, maar in 1993 ben ik er mijn carrière als leerkracht gestart. In 1994 ging ik werken in Nieuwpoort als taakleerkracht en leerkracht niet-confessionele zedenleer (NCZ). Het jaar erop gaf ik er les in het 5de.

In het schooljaar 1996-97 stond ik in Nieuwpoort en De Panne. Dat schooljaar ben ik een half jaar uit dienst geweest, omdat ik verlammingsverschijnselen aan de rechterkant had. Later ben ik te weten gekomen dat ik lupus heb. Dat is een chronische auto-immuunziekte die ontstekingen veroorzaakt in mijn gewrichten en organen.

Van1997 tot april 2012 gaf ik zedenleer. Aanvankelijk stond ik als leerkracht NCZ in twee vestigingen, maar algauw werden dat er meer. Nieuwpoort, Nieuwpoort-Bad, Veurne, De Nieuwstad, De Panne, Koksijde en het MPI zijn de vestigingsplaatsen waar ik langskwam. Ongeveer 20 jaar trok ik rond in de Westhoek, overal maar ook nergens thuis.

Sinds 2012 ben ik directeur van GO! Basisschool “De Tuimelaar” in De Panne. Mijn doel als directeur is een knusse school te creëren waar iedereen zich thuis voelt en hij/zij het beste uit zichzelf kan halen”.

Engagementen

“In het begin van de jaren 1990, had ik samen met Mike Goudeseune een jeugdbeweging van UNICEF. We kwamen tweewekelijks samen met kinderen uit de lagere afdeling. Ons clubhuis stond in Veurne. Dat was een mooie tijd.

Sedert 1993 ben ik lid van de Oudervereniging voor de Moraal (OVM) en vanaf 1995 maakte ik deel uit van het bestuur. In het begin hielp ik mee met het organiseren van de vrijzinnige feesten. Al snel werd ik verantwoordelijke voor het Joelfeest en het Lentefeest. Als ondervoorzitter heb ik er heel wat nuttige ervaring opgedaan, o.a. in het organiseren van activiteiten, maar ook in het begeleiden van mensen en kinderen. Door tijdsgebrek heb ik OVM moeten verlaten.

Sedert 1993 ben ik lid van de Oudervereniging voor de moraal (OVM) en sinds 1995 maak ik deel uit van het bestuur. Al snel werd ik verantwoordelijke voor het Joelfeest en het Lentefeest. Door tijdsgebrek heb ik OVM moeten verlaten.

Voor ik een gezin had, was ik trainster bij de vrije zwemmers van Nieuwpoort. Ik leerde veel kinderen en volwassenen zwemmen, puur vrijwilligerswerk. Ik probeer nog altijd sociaal geëngageerd te zijn. Zo ga ik sinds 2009 elk jaar met de Sea Scouts van Nieuwpoort mee als kookouder. Sinds 2012, fungeren we als gastgezin voor buitenlandse studenten van Up With People”.


Knubbe


“Ik kan met enige fierheid zeggen dat ik tijdens mijn carrière als zedenleerleerkracht het boek “Knubbe de beer” heb helpen creëren. Elke leerling die vanaf het 1ste leerjaar zedenleer volgt, kent ongetwijfeld Knubbe. Kleine anekdote: toen we tijdens het uitschrijven van de verhaallijn een naam voor het beertje en zijn vriendinnetje moesten kiezen, stelde ik impulsief Wiebe en Franne voor. We kozen toen wijselijk voor Knubbe en Froezel. De verwijzing naar mijn kinderen is zo toch nog een beetje formeel zichtbaar”.


Een hobby


“Mijn drukke job laat weinig tijd over voor hobby’s, maar voor reizen en muziek probeer ik toch tijd vrij te maken. Ik woon veel optredens van mijn dochter Franne bij. Door haar enthousiasme voor muziek heb ik mij zes jaar geleden opnieuw ingeschreven aan de muziekschool. Een onafgewerkte kinderdroom. Ik speel nu altsax en volg jazz-zang, maar ik ondervind dat ik nog steeds graag een deuntje op de piano speel. Op zondagmorgen kan je me steeds vinden op de repetities van de Nieuwpoort Concert Band.”


Tekst: Saskia Ghysel - Charlotte Paeye

Foto: Het Nieuwsblad

96 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Coronapoëzie

Onze oud-leerling Roger Blomme maakte voor de site van De Schakel een selectie uit de vele gedichten die uit zijn pen vloeiden tijdens de coronacrisis. Deze selectie werd afgesloten op 5 juni. Roger:

Comments


bottom of page